“We are Dido & Jur from Amsterdam. We are living our dream. Growing organic grapes and making natural wine between the Pyrenees and the Mediterranean Sea. Sharing the land with almost extinct tortugas. #letsreprojuice”

 

Grapehunters Dido & Jurriaan delen een passie: wijn. Ze reisden over de hele wereld van wijngaard naar wijngaard om wijn te leren maken. Uiteindelijk zetten ze voet aan de grond in de regio Alt Emporda in Spanje, vlak bij de Franse grens, waar ze 9,5 hectare wijngaarden vonden in het natuurreservaat van L’Albera, gelegen tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee. Via investeerders konden ze deze biologische wijngaarden, Vinyes Tortuga, kopen. In 2018 oogstten ze hun eerste eigen druiven: Garnacha, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tannat en Barbera. Van deze druiven maken ze natuurlijke wijn zonder toegevoegde sulfieten.

 

Grapehunters’ filosofie

Wijn maken in zijn puurste vorm, zonder toevoegingen van gist, voedingsstoffen, tannines, zwavel (sulfiet) of wat anders – dat is waar het bij Grapehunters om draait. Ze werken zonder pompen en verplaatsen de wijn alleen door de zwaartekracht. Er wordt niet geklaard en gefilterd; ze willen natuurlijke wijn maken.
Om zonder herbiciden of pesticiden te werken, heb je een gezonde wijngaard nodig.
De komende jaren zullen Dido en Jurriaan zich dan ook concentreren op het herstel van de wijngaarden en het enten in andere (witte) variëteiten. Het is de bedoeling om naar een volledig biodynamische wijnteelt over te stappen (de wijnstokken zijn momenteel in omschakeling om officieel biologisch gecertificeerd te worden door de CCPAE). Er wordt jaarlijks een enorme berg organische compost toegevoegd en er wordt geëxperimenteerd met diverse bodembedekkers en grassen om meer leven te creëren in de schist- en leisteenbodems.

Hun huis wordt omringd door de wijngaarden, ze hebben zonnepanelen geïnstalleerd, gebruiken water uit de bron, en zijn volledig afgelegen en onafhankelijk. Een moestuin is op dit moment in de maak en de kippen lopen vrij rond. Hoe ‘natuurlijk’ kun je zijn!

De eerste natuurwijnen van Vinyes Tortuga zijn bij G&T verkrijgbaar:

 

JUICY 2018

Gemaakt van 60% garnatxa en 40% merlot. De hele tros wordt geperst. Vervolgens gaat de merlot voor 4 maanden in een 500 liter oud eikenhouten vat en de garnatxa in een stalen tank. Van deze wijn zijn slechts 1000 flessen geproduceerd. Frisse, sappige zomerwijn, lekker licht gekoeld. 12% alc.

Hunky Dory 2018

Gemaakt van 100% garnacha via de methode maceration carbonique gedurende 5 dagen. Na het persen gaat de substantie voor zes maanden in een stalen tank. Licht, sappig, schoon en vol mineralen. 13% alc.

Hurdy Gurdy 2018

Gemaakt van 60% cabernet franc en 40% merlot via de methode maceration carbonique gedurende 7 dagen. Na het persen gaat 50% van het sap in staal en 50% in oud eiken. De druiven zijn afkomstig van de velden bij het bos en dat proef je terug in de kruidigheid.

En er volgen nog meer…

 

P.S. Glandorf & Thijs is zeer betrokken bij de Grapehunters. Tijdens haar studie Culturele Antropologie ging Dido in 2013 aan de slag in de winkel. Nu komt ze in een andere vorm weer terug bij G&T.